Holdingselskap

Tips og råd til hvordan starte holdingselskap

Hvordan starte holdingselskap? Mange spør oss om akkurat dette. Oppskriften er ganske enkel. Vi gir deg tips og råd til hvordan starte holdingselskap.

Hva er et holdingselskap

I dag er det mer eller mindre allmenn kjent at man bør eie eller investere gjennom et holdingselskap – noe som kan gi store skattemessige fordeler. Dette er helt riktig, og å starte holdingselskap bør alltid vurderes når man skal starte aksjeselskap (starte AS) eller gjøre investeringer.

Et av de vanligste spørsmålene vi får er hvordan starte holdingselskap. Mange tror at holdingselskap er en egen selskapsform, noe som er en helt vanlig misforståelse.

Et holdingselskap er, i norsk sammenheng, «kun» et helt vanlig norsk aksjeselskap (AS) med ett bestemt selskapsformål.

Å starte et holdingselskap gjøres derfor på akkurat samme måten som å starte aksjeselskap.

Litt usikker og ønsker å fordype deg i holdingselskap?
Vi har skrevet en laaang artikkel om holdingselskap. Vi har kalt den "den Ultimate Guide til holdingselskap". Møt bakeren Klaus og hans reise i planleggingen av sin gründerdrøm; sitt eget bakeri.
Vår Ultimate Guide til Holdingselskap

Hvordan starte holdingselskap

Å starte holdingselskap gjøres på samme måten som å starte aksjeselskap. Dette trenger du å gjøre.

1. Utarbeide stiftelsesdokumenter å starte holdingselskap

Å starte holdingselskap gjøres på samme måte som å starte aksjeselskap. Det første man trenger er stiftelsesdokumenter for holdingselskapet. Stiftelsesdokumenter får du gratis gjennom EnklereStart.no, og du kan velge å få ytterligere hjelp av oss.

For et holdingselskap trenger stiftelsesdokumentene først og fremst å inneholde to spesifikke ting; selskapsnavn og formål.

2. Velge navn på holdingselskapet

Mange prøver å være kreative når det kommer til selskapsnavn. Et godt råd når du skal starte holdingselskap; keep it simple.

Hva holdingselskapet heter spiller ingen rolle, så lenge navnet ikke allerede er registrert i Brønnøysundregistrene. Et tips er å velge «navn Holding AS» eller «navn Invest AS», f.eks. Ole Olsen Holding AS eller Ole Olsen Invest AS.

3. Holdingselskapets formål

Holdingselskapets formål er hva som gjør et holdingselskap til et holdingselskap. Dette defineres som en del av stiftelsesdokumentene.

Selskapets formål trenger ikke være komplisert, og kan være så enkelt som; «Selskapets formål skal forvaltning av eierinteresser, og det som måtte stå i den forbindelse».

Skal holdingselskapet eie eiendom kan dette legges til som en del av selskapets formål.

4. Signer stiftelsesdokumentene

Så snart stiftelsesdokumentene er signert er selskapet formelt opprettet, men før det kan tas i bruk og få organisasjonsnummer må to ting gjøres.

5. Opprett bankkonto og betal inn aksjekapital

I og med et holdingselskap er et helt vanlig aksjeselskap (AS), så er kravet kr. 30 000,- i aksjeselskap for å starte holdingselskap. Aksjekapitalen må betales inn på holdingselskapets konto.

6. Registrer holdingselskapet

Siste som må gjøres for å starte holdingselskap er å registrere selskapet i Brønnøysundregistrene. Dette er en rekke skjemaer som fylles ut i Altinn.

7. Gratulerer!

Ditt holdingselskap er startet. Nå er det bare å vente på at selskapet får organisasjonsnummer. Vanligvis tar dette 6-12 arbeidsdager.

Skummelt og litt usikker?
Ingen fare! Vi har gode nyheter til deg. EnklereStart.no har hjulpet tusenvis av kunder å starte holdingselskap før - mennesker som er i akkurat samme situasjon som deg!
Les mer om hva vi tilbyr

Få våre beste tips og råd

Etter å ha hjulpet tusenvis med å starte AS har vi samlet våre beste tips og råd