Hylleselskap

Når bør jeg velge et hylleselskap?

Lurer du på om du skal velge et hylleselskap og når velger andre å gå for hylleselskap, fremfor å starte AS på vanlig måte?

Når bør jeg velge et hylleselskap?

Mange spør oss om de bør velge et hylleselskap eller starte AS på vanlig måte.

Svaret på det er ikke helt “rett frem”. I hovedsak dreier dette seg først og fremst om følgende:

  • Hvor mye haster det å starte AS?
  • Vil du bruke tid på å sette deg inn i noe du gjerne bare skal gjøre en gang?
  • Er tiden din viktigere enn kostnaden med å komme i gang?

I denne artikkelen skal vi i hovedsak adressere disse spørsmålene. Til slutt tar vi for oss klassiske eksempler på når et hylleselskap kan være en god løsning.

LES MER: Hva er et hylleselskap?

Hvor mye haster det å starte AS?

Hvis det virkelig haster å starte AS, så kan hylleselskap være en veldig god løsning. Det er dog med noen begrensninger.

Myndighetene, lovverket og bankene gir noen begrensninger, som gjør at det likevel kan ta litt tid før alt er oppe og går. Dette er i hovedsak knyttet til følgende:

  • Hvor raskt navneendring, styret og annen selskapsinformasjon er oppdatert i Brønnøysundregistrene (og dermed offentlig tilgjengelig)
  • Hvor raskt selskapet kan ha en bankkonto som er klar til bruk

LES MER: Hvor lang tid tar det å starte AS?

Når du trenger et organisasjonsnummer umiddelbart

Om du trenger et organisasjonsnummer umiddelbart, men ikke nødvendigvis bankkonto, så vil hylleselskap være ideelt. Alle våre hylleselskap er, naturlig nok, ferdigregistrert i Brønnøysundregistrene og har fått organisasjonsnummer.

Ofte haster det fordi du skal inngå en kontrakt, investere og trenger org.nr. til aksjetegning, skal skrive en søknad som krever org.nr., eller lignende. Se klassiske eksempler lengre ned i artikkelen.

Skal du fakturere umiddelbar?

Om du trenger å fakturere umiddelbart, så er det ikke gitt at hylleselskap er en god løsning. Alle hylleselskap leveres uten bankkonto. Bankene bruker vanligvis litt tid når bankkonto skal opprettes. Det er dermed ikke gitt at hylleselskap er en god løsning om du trenger å ta betalt umiddelbart.

Om dette gjelder deg, så kan det likevel være at “tid til fakturering” går raskere med et hylleselskap enn med vanlig registrere. Spør oss gjerne på chat’en, så skal vi prøve å hjelpe!

Vil du bruke tid på å sette deg inn i noe du gjerne bare skal gjøre en gang?

Vi opplever at mange som velger hylleselskap, gjør dette fordi de ikke ønsker å bruke tid på å sette seg inn i prosessen med å starte på vanlig måte.

Når man skal starte for deg selv er det vanligvis “tusen ting” å tenke på. Å da bruke tiden sin på å sette seg inn i noe man aldri skal gjøre igjen, er det mange som velger bort.

Er tiden din viktigere enn kostnaden med å komme i gang?

Det er ingen tvil om at den absolutt billigste måten å komme i gang med aksjeselskap, er å stifte og registrere det “på vanlig måte”.

Om derimot tiden din er viktigere enn kostnaden med å komme i gang, så vil bør du vurdere hylleselskap.

Vi opplever at dette er et av de viktigste argumentene for hvorfor mange velger hylleselskap fra oss.

De vanligste grunnene til å velge hylleselskap

Etter å ha levert hundrevis av hylleselskaper gjennom årene, er det noen spesielle bruksområder som ofte går igjen:

Holding- eller investeringsselskap

Mange velger hylleselskap når de skal investere i unoterte aksjer og umiddelbart trenger organisasjonsnummer i forbindelse med aksjetegning.

Normalt sett kan hylleselskap i disse tilfellene overleveres i løpet av timer, og du kan tegne investeringen din i ditt nye selskap umiddelbart etterpå - selv om selskapsinformasjonen ikke er oppdatert i Brønnøysundregistrene. Dette gjøres enkelt ved å legge ved dokumentasjon på at selskapet er ditt og at du eier og kontrollerer det.

Det er heller ikke kritisk å ha bankkonto på plass. Selv om penger skal overføres, kan man i de fleste tilfeller tegne aksjene i selskapet og overføre fra privat konto. Spør gjerne oss eller regnskapsføreren din om dette.

Søknad til støtteordninger, f.eks. Innovasjon Norge

Skal du søke tilskudd/støtteordninger fra f.eks. Innovasjon Norge, så kreves det som regel at søker har organisasjonsnummer. Støtte blir innvilget til det organisasjonsnummeret man søker i, så det er viktig å få dette riktig fra starten.

Mange velger derfor å kjøpe et hylleselskap for å umiddelbart få sendt inn sin søknad, og dermed ikke tape verdifull tid. Søknadene til slike støtteordninger behandles som regel i den rekkefølgen de kommer inn. Å være “tidlige i køen” kan da ha betydning for om din søknad får støtte eller ikke.

Kjøp av eiendom

I tilfeller hvor man skal kjøpe eiendom, og trenger org.nr. til kontrakten umiddelbart, kan hylleselskap også vært et godt alternativ.

Hylleselskap kan da overtas fra oss i løpet av timer og du er klar til å kjøpe eiendommen så snart vi har overlevert et av våre ferdigregistrerte selskaper til deg.

Søke skjenkebevilgning

Som regel trenger man et organisasjonsnummer når man skal søke skjenkebevilgning, men det er ikke nødvendigvis kritisk å ha bankkonto i løpet av timer eller oppdatert selskapsinformasjon i Brønnøysundregistrene.

Mange velger derfor å kjøpe hylleselskap når søknad om skjenkebevilgning må sendes umiddelbart, slik at bevilgningen forhåpentligvis kommer på plass til åpning.

Vi hører ofte fra kunder at enkelte kommuner har mange ukers behandlingstid på slike søknader.

Fusjoner og endring av konsernstruktur

Vi ser ofte at kunder som skal gjennomføre endringer i selskapsstruktur velger å kjøpe hylleselskaper. Dette kan være f.eks. ved trekantfusjon eller lignende. Ofte haster det å ha organisasjonsnummer, for å raskt få sendt inn fusjonsmeldinger til Foretaksregisteret.

EnklereStart.no er en av Norges ledende aktører på etablering av AS og hylleselskaper. Er du i tvil om hylleselskap passer for deg? Spør oss gjerne i chat’en, nede til høyre.

Få våre beste tips og råd

Etter å ha hjulpet tusenvis med å starte AS har vi samlet våre beste tips og råd