Hylleselskap

Hva er et hylleselskap?

Mange spør oss hva et hylleselskap er, og hvorfor de bør vurderer dette. Om dette gjelder deg anbefaler vi å lese mer!

Et hylleselskap er i praksis et ferdigregistrert aksjeselskap med organisasjonsnummer, som kan overtas av deg som kunde “på dagen”.

Kjøper man dette av en seriøs aktør, så vil selskapet nylig være registrert i Brønnøysundregistrene.

Om hylleselskap

Hylleselskap er noe som har eksistert i en årrekke og leveres i dag kun av et fåtall leverandører i det norske markedet.

Tidligere ble hylleselskap i all hovedsak levert av advokater, revisorer eller regnskapsførere. De siste årene er det i hovedsak teknologileverandører, som har spesialisert seg på finansielle prosesser, som er de dominerende aktørene i dette markedet.

Å levere hylleselskap i 2021 krever i utgangspunktet autorisasjon fra Finanstilsynet, et tett samarbeid med bank og store investeringer i prosessutvikling og teknologi.

Hvordan leveres et hylleselskap?

Når man kjøper et hylleselskap, kjøper man i praksis aksjene i et allerede registrert aksjeselskap. Dette betyr at man enkelt kan søke i Brønnøysundregistrene og finne selskapet som tilbys.

LES MER: Hvor lang tid tar det å starte AS?

Før hylleselskapene er overtatt av kunder, vil de i Brønnøysundregistrene være synlig med et annet navn, styre, formål og adresse. Disse tingene endrer vi til det du måtte ønske, innenfor lovverket, etter overtagelse av selskapet.

De aller fleste hylleselskap leveres i dag uten bankkonto. Grunnen til dette er at myndighetene, og bankene, ikke tillater å levere hylleselskap med bankkonto. Dette er viktig å være oppmerksom på, om intensjonen med å kjøpe hylleselskap for eksempel er å fakturere umiddelbart.

Selv om et hylleselskap kan overtas på dagen, vil man vanligvis ikke få oppdatert styre (synlig) i Brønnøysundregistrene, eller opprettet bankkonto i selskapets navn, umiddelbart.

Slik overtas et hylleselskap (forenklet)

Prosessen med å overta et hylleselskap er i hovedsak som følger:

  1. Du bestiller hylleselskap av noen du stoler på
  2. Avtaler og protokoller blir laget og selskapet overført til deg
  3. Navn, adresse, styre, etc. oppdateres i Brønnøysundregistrene

Så snart selskapet er overført til deg kan du ta det i bruk. Hele prosessen med å overføre selskapet kan være gjennomført på noen timer.

Samtidig er det viktig å være oppmerksom på at selve oppdateringen av navn, adresse, styre, etc. kan ta 1-2 uker, før de er godkjent og synlig i Brønnøysundregistrene. Likevel; selskapets aksjer er overført, og du styrer selskapet, bare etter noen timer.

LES MER: Hvor lang tid tar det å starte AS?

Man bør alltid være forsiktig når man kjøper et hylleselskap, eller et “tomt” selskap generelt. Velg en seriøs aktør som du stoler på, og sett deg godt inn i prosessen og de papirer som blir presentert for deg.

Hvorfor velger noen hylleselskap?

De fleste som velger hylleselskap fremfor å stifte aksjeselskap på vanlig måte, gjør det fordi de har dårlig tid, trenger et organisasjonsnummer umiddelbart eller ikke ønsker å sette seg inn i prosessen med å starte aksjeselskap på vanlig måte.

LES MER: Når bør jeg velge et hylleselskap?

Er hylleselskap lovlig?

Det korte svaret på dette er; ja, hylleselskap er lovlig. Samtidig er det noen ting man spesielt skal være oppmerksom på.

Velg en trygg leverandør av hylleselskap

Skal man kjøpe et hylleselskap har man all grunn til å være skeptisk. Sunn skepsis knyttet til valg av leverandør kombinert med å sette seg skikkelig inn i prosessen, er viktig.

LES MER: Bør jeg være skeptisk til hylleselskap?

Om du vurderer å kjøpe et hylleselskap bør alltid, som i alle andre tilfeller, sette deg skikkelig inn i papirene som blir presentert for deg. Få hjelp av noe, f.eks. advokat, revisor eller regnskapsfører, om du er usikker.

Bør jeg velge et hylleselskap fremfor å stifte aksjeselskap selv?

Hvis du har god tid, vil det i de fleste tilfeller være mest aktuelt å starte AS på vanlig måte. Det vil si stifte selskap og registrere det i Brønnøysundregistrene. Denne prosessen tar vanligvis 3-6 uker totalt. Dette er også den billigste måten å komme i gang med AS.

LES MER: Når bør jeg velge et hylleselskap?

I tillegg til å levere hylleselskaper, er EnklereStart.no en av landets fremste aktører på vanlig oppstart av AS. Hos oss får du hjelp til prosessen med å starte AS helt gratis.

Når bør jeg ikke velge et hylleselskap?

Først og fremst vil vi si; hovedregel er at hvis behovet er å fakturere umiddelbart, så bør man ikke kjøpe hylleselskap. Av grunnen nevnt tidligere i artikkelen, så vil man vanligvis ikke få bankkontonummer umiddelbart. Dermed kan det ta litt tid før man kan fakturere.

Det er likevel en sannhet med noen modifikasjoner; det kan være mulig å spare tid likevel. Ta gjerne kontakt med oss for å diskutere dette.

Andre tilfeller når man ikke bør velge et hylleselskap kan være:

  • Om du har konkurskarantene
  • Om du har betalingsanmerkninger
  • Om du er usikker på om banken vil tillate deg konto

LES MER: Når bør jeg ikke velge hylleselskap

EnklereStart.no er en av Norges ledende aktører på etablering av aksjeselskap (AS). Vi tilbyr oppstartstjenester rundt stiftelse og registrering av aksjeselskap, salg av hylleselskaper og regnskapstjenester. EnklereStart.no er en del av ECIT.

Få våre beste tips og råd

Etter å ha hjulpet tusenvis med å starte AS har vi samlet våre beste tips og råd